Her samles hele værdikæden – fra myndigheder og forskere til virksomheder og rådgivere – over 60 deltagere, fordelt på 7 teams, arbejdede med at udvikle innovative løsninger på en række aktuelle udfordringer inden for vand, klimatilpasning og bæredygtighed.
I løbet af de to intense dage blev deltagerne matchet med specifikke cases inden for områder som vandhåndtering, genanvendelse, naturbaserede løsninger og ressourceeffektivisering. Formålet var at kombinere viden og erfaringer fra forskellige sektorer for at finde nye løsninger, som kan implementeres på både lokalt og globalt plan.
Se glimt fra dette års hackathon
Efter to spændende dage blev tre grupper kåret som vindere for deres præstationer indenfor tre kategorier:
’Best Pitch’
Teamet præsenterede en løsning til at optimere vandforvaltningen i byområder, som både forbedrer vandkvaliteten og reducerer ressourceforbruget. De arbejdede med at genbruge spildevand fra beboelsesejendomme ved at filtrere det og udnytte det til eksempelvis vanding og toiletskyl for at spare på drikkevandsressourcerne. Projektet tager også højde for oversvømmelser og inddrager et system til at håndtere fluktuerende mængder regnvand.
Vinderne blev anerkendt for deres klare og faktabaserede pitch. Juryen fremhævede, at de effektivt formidlede en præcis problemstilling og præsenterede konkrete fakta.
’Best Idea’
Temaet arbejde på at genanvende spildevand i landbrugssektoren, som kan optimere vandforbruget i produktionen. Projektet fokuserer på at filtrere og kontrollere vandkvaliteten gennem sensorer og innovative teknologier. Derudover involverer det brugen af robotter til at kortlægge drænrør på marker, så man kan optimere vandafledningen og opbevare vand under jorden til brug om vinteren.
Juryen fremhævede, at de præsenterede en idé, der ikke kun gav mening, men også inkluderede data, som kunne hjælpe med at undgå konflikter.
’Best Cooperation’
Teamet byggede på et samarbejde mellem flere aktører i værdikæden og arbejdede på at udvikle en integreret løsning til klimatilpasning i landbruget og vandforvaltning. Projektet involverer behandlet spildevand, der kan bruges i stedet for ferskvand, og et netværk af aktører, der arbejder tæt sammen om at sikre lokal vandforsyning og genbrug af vandressourcer. Samarbejdet mellem landmænd, lokale myndigheder og industrielle aktører sigter mod at reducere omkostningerne og skabe bæredygtige løsninger for vandforvaltning i landbrugssektoren.
Juryen lagde vægt på teamets stærke samarbejde og konstante bidrag til at hjælpe hinanden og skabe en stærk team-ånd. Der blev også lagt vægt på deres internationale perspektiv, da de ikke kun tænkte lokalt, men også udforskede muligheder uden for de nationale grænser.
BlueGreen Innovation Challenge 2024 blev organiseret i samarbejde mellem Clean, VIA University College, Region Midtjylland og Insero, og er medfinansieret af Den Europæiske Union og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.