Forside / Cases / LÆS! festivallen vender tilbage: Vil skabe flere læsefællesskaber for børn og unge

28.05.2024

LÆS! festivallen vender tilbage: Vil skabe flere læsefællesskaber for børn og unge

I 2023 afholdt Horsens Kommunes Biblioteker for første gang læsefestivalen LÆS!, hvor mere end 1600 børn og deres voksne deltog. Nu vender festivalen tilbage med en klar mission: at styrke læseglæden gennem fællesskaber.

Både tal fra den internationale PIRLS-undersøgelse, og rapporten ”Børn og unges læsning 2021” viser, at det står skidt til med børn og unges læsning. Men i Horsens Kommune tyder noget på, at der er stor opbakning til at styrke læseglæden hos børn og unge.

LÆS! festivalen er tilbage med et spændende program for børn og familier.

Fællesskab som nøglen til læseglæde
Læsning kan ofte føles som en ensom affære, men til LÆS! 2024 er missionen at skabe flere læsefællesskaber for børn og unge, hvor man kan mødes og dele sine interesser med andre.

”I år vil vi gerne sætte ekstra meget fokus på, at læsning ikke kun er gode læseoplevelser eller en vej til viden. Den kan også være med til at skabe relationer, hvor man mødes med andre og leger eller er fælles om det, der interesserer én,” siger Miriam Yamil, der er formidler og projektleder på LÆS!

Programmet for LÆS! 2024 vil derfor sprudle af aktiviteter, hvor børn kan mødes om boguniverser der omhandler alt lige fra youtubere og dinosaurer til magi og onde katte. Festivalen byder bl.a. på en familieaften med fællesspisning og forfatterbesøg af Sophie Souid og Thomas Hjorthaab, der står bag den prisvindende tegneserie Møgmis. Der vil også være en særlig ”Book Night” for unge med bogquiz, bogpræmier og forfattermøde, og så gæster youtube-stjernerne Robin Dekker Madsen og Samrita Kaur biblioteket og fortæller om de populære RobinSamse bøger, hvori de selv er hovedpersoner.

”Det taler ind i en større tendens vi har set nationalt, hvor flere gerne vil mødes i læseklubber eller lignende fællesskaber omkring litteraturen. Det er netop det, en festival som LÆS! kan give mulighed for. At vi kan mødes om de bøger eller emner der interesserer os og fejre læseglæden sammen,” siger biblioteksleder Claus Hagstrøm.

Mere for familier med lokal håndsrækning
Det er ikke kun de pæne deltagertal fra børn, skoler og familier, der har gjort, at festivalen vender tilbage i år. Det ekstra store fritidsprogram med fællesskabende aktiviteter for børn og familier er i 2024 muliggjort med støtte fra Insero Horsens.

”LÆS! festivalen bidrager til at styrke læsekultur og nysgerrighed på litteratur gennem en række aktiviteter, der også er med til at give børn og unge gode kulturoplevelser. Hos Insero er vi glade for at støtte op om fritidsaktiviteterne i festivalen, der spiller en vigtig rolle i at forbinde børn og familier gennem den fælles glæde ved læsning. Ved at fremme disse læsefællesskaber, investerer vi ikke blot i børnenes uddannelse, men også i at styrke det kulturelle og sociale sammenhold i Horsens,” siger Erik Borum, adm. direktør hos Insero.

Insero støtter festivalen med 75.000,-

LÆS! finder sted fra d. 30. september til 20. oktober 2024 og indeholder både et fritidsprogram og et åbent program for kommunens skoler. Festivalen skydes i gang med en temadag om børns læsning for fagprofessionelle.

Søg midler

Har du et projekt, du drømmer om at føre ud i livet, så se hvordan vi kan hjælpe dig med at gøre drømmen til virkelighed.

Se vores seneste nyheder her

Se alle nyheder
19.04.2024
Kongens hof besøger Horsens: Glæd dig årets Horsens Middelalderfestival

Hvordan så det ud, når kongen kom besøg under middelalderen? Hvordan levede de adelige dengang i forhold til den almene borger? Det og meget mere kan du lære en masse om under Horsens Middelalderfestival 2024.

25.03.2024
Horsens Svømmeklub får nye digitale muligheder under vand

Horsens Svømmeklub har modtaget en bevilling til nye undervandskameraer - en støtte der giver helt nye digitale muligheder for klubbens medlemmer.

04.03.2024
Danmarks bedste juniorer dyster i Juelsminde

Juelsminde Sejlklub er til september vært for Dansk Sejlunions Ungdoms DM, hvor mere end 200 unge sejlere er med til at sætte Juelsminde på søkortet.