Skærm-Oplyst:

Trivsel i en digital verden

Digitale medier og skærme er en naturlig del af hverdagen for børn og unge. Men hvordan sikrer vi, at deres digitale liv også fremmer trivsel og fællesskaber?

Børn og unge har brug for kompetencer, der gør dem i stand til at tage kritisk stilling til deres digitale vaner og aktivt vælge handlinger, der styrker deres relationer og trivsel. Med projektet Skærm-Oplyst ønsker vi at skabe varige forandringer i den måde, børn og unge – og de voksne omkring dem – forholder sig til det digitale liv.

Hos Insero ser vi det som en kerneopgave at styrke den digitale dannelse, for vi tror på, at fremtidens trivsel og fællesskaber afhænger af evnen til at balancere teknologiske muligheder med menneskelige værdier.

Ved at sætte trivsel i centrum ønsker vi at skabe en mere oplyst og balanceret digital kultur, hvor børn og unge – med støtte fra deres omgivelser – kan navigere trygt og kompetent i deres digitale liv.

Bliv Skærm-Oplyst

Her på siden kan du finde information om projektets initiativer og blive klogere på, hvordan du selv kan blive skærm-oplyst.

Sammen kan vi gøre en forskel.

Digital dannelse:

Kritiske kompetencer i en digital tid

Digital dannelse er afgørende for at forstå, hvordan vores adfærd, valg og relationer påvirkes i og af den digitale verden. Børn og unge har behov for redskaber til at reflektere over brugen af digitale platforme og forstå de sociale mekanismer, algoritmer og informationsstrømme, der former virkeligheden.

Skærm-Oplyst bygger på syv centrale principper for digital dannelse, der tilsammen skaber en ramme for at styrke børn og unges trivsel i en digital tid. Principperne er defineret i et samarbejde mellem Børns Vilkår, Medierådet for Børn og Unge, Red Barnet samt Center for Digital Pædagogik. Du kan læse mere om dannelsesprincipperne på On Undervisning.

 

Balance i hverdagen

I dag tilbyder digitale medier et hav af muligheder, som er tilgængelige døgnet rundt og ofte designet til at fastholde brugernes opmærksomhed. Dette skaber et behov for, at børn og unge lærer at balancere deres digitale liv med andre aktiviteter, der understøtter deres udvikling og trivsel. De har brug for en varieret hverdag med plads til søvn, lektier, fritidsinteresser, bevægelse og sociale aktiviteter.

Skærm-Oplyst fokuserer på at styrke børn og unges forståelse for, hvordan digitale medier fungerer, og opfordrer dem til at reflektere over deres mediebrug. Målet er at skabe dialog mellem børn, unge og voksne om at finde en sund balance, der fremmer trivsel og en alsidig livsstil.

Digital hverdag i familien

3 TIPS

Mangler du inspiration fra andre familier?

På Instagram-kanalen Det Digitale Familieliv deler forældre ærligt deres historier om, hvordan de tackler livet i en digital hverdag. På kanalen kan du finde både udfordringer, muligheder og masser af inspiration til at skabe en god balance i familiens digitale liv.

Kan familiens skærmdialog opleves svær?

SSP Horsens’ dilemmaspil inviterer familien til refleksion og dialog – i spillet tages der udgangspunkt i hverdagens udfordringer med sociale medier. Dilemmaerne har intet facit, men lægger op til samtaler, der styrker jeres forståelse og håndtering af det digitale liv.

Har du den helt rigtige forældreindstilling?

‘Den rette indstilling’ er Medierådets guideunivers om forældreindstillinger og den digitale forældrerolle. Indstillinger giver mulighed for at justere, hvad børn kan gøre, se og få adgang til på digitale enheder og derved skabe rammer for en mere sikker digital hverdag.

Digitale fællesskaber

Digitale medier åbner nye muligheder for at styrke venskaber, fællesskaber og interesser på tværs af tid og sted.

Fællesskaber kan fortsætte online og skabe sammenhold, selv efter skoledagen er slut. Men som i skolegården kan der også opstå konflikter, mobning og utryghed i de digitale rum.

For at sikre en positiv oplevelse online handler det om at hjælpe børn og unge med at skabe trygge og inkluderende digitale fællesskaber. Skærm-oplyst fokuserer på at lære dem at tage ansvar for deres egen og andres trivsel på digitale platforme og fremme en adfærd, der bygger på respekt, fællesskab og god kommunikation.

Læs mere hos Genvej.

Kontrol over privatlivet

Børn og unge møder mange forskellige mennesker og fællesskaber online. Det kan være spændende, men også føre til ubehagelige og grænseoverskridende situationer.

På nettet risikerer man at støde på personer med skadelige intentioner, der skjuler sig bag anonymitet eller falske profiler. Samtidig kan det være svært at forstå hinandens grænser i en digital kommunikation.

En sikker profil
Hvis man er aktiv på de sociale medier, er det vigtigt, at ens profil er sikker. Få hjælp til hvordan profilerne gøres mere sikre og private, samt vejledning i hvordan du kan anmelde eller slette beskeder, billeder og videoer på forskellige sociale medier, og hvordan du sletter dine profiler – klik her.

Få gratis og fortrolig rådgivning om ubehagelige oplevelser på nettet og digitale krænkelser hos Red Barnets rådgivningstjeneste – klik her.

Fælles indsats for trivslen i en digital verden

Med Skærm-Oplyst arbejder vi målrettet for at styrke trivsel i en digital tid. Gennem en flerårig indsats kombinerer vi en bred kommunikationskampagne med konkrete aktiviteter på skoler i Inseros lokalområde.

I tæt samarbejde med skoler, SSP-konsulenter og andre fagfolk skaber vi større bevidsthed om det digitale liv hos børn, unge og deres forældre.

Undervisningsmaterialer

On Undervisning kan du finde gratis undervisningsmaterialer, der kan ruste elever til at begå sig i en digitaliseret verden.

Skærm-Oplyst i lokalområdet

Sammen med Center for Digital Pædagogik har Insero været på besøg hos lokale folkeskoler, hvor elever på 5.-7. årgang deltog i oplæg om børns digitale liv. Oplægget kombinerede viden og praksis på en måde, der satte gang i elevernes refleksion, kritiske sans og digitale dannelse.

Eleverne lyttede interesseret og deltog aktivt i samtaler om emner som god online opførsel, datasikkerhed og ansvarlig deling af information, hvilket styrkede deres bevidsthed og kritiske tilgang til det digitale univers.

Er du skærm-oplyst eller helt mørklagt?

Trivsel, læring og gode skærmvaner

Bliv klogere

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller ønsker mere information.

Sådan uddeler vi midler...

Vi støtter dig, der gør vores lokalområde lidt bedre.